сряда, 31 август 2016 г.

Екскурзии

Забележителности и допълнителни екскурзии на Малдивите



Забележителности
Мале е столицата на Малдивските острови, като на местен език се произнася „Маа – лей“. Тя е разположена на най-големия атол – Каафу. (Атолите са ниски коралови острови, състоящи се от коралов риф, заобикалящ централната низина. Низината обикновено е лагуна. Тези острови са характерни с ниската си надморска височнина - най-високата точка в Малдивите е 2,3 метра.)
Близо една трета от населението на Малдивите живее в Мале. Това е нормално, защото там са съсредоточени основните дейности на държавата. Тук се намира и Международното летище, което ежедневно докарва в „рая“ стотици туристи.
Освен вълшебните плажове (предизвикателство за гмуркачите), в Мале могат да се видят и доста забележителности. Някои от тях са джамията Хукуру Миски, пристанището с традиционните лодки „дхонис“, мавзолеи и религиозни паметници. Основната религия на малдивците е ислям. След дълъг будистки период мюсюлманите донасят със себеси суни ислям. Островите преминават към тази религия през 12-и век и тя остава преобладаваща сред населението.
Елитът на Малдивите живее в Мале. В старата пазарна част, която все още помещава центъра на търговията на едро и дребно в страната, алеите са толкова тесни, че е изключително трудно да се придвижите с превозно средство, особено сред безкрайните тълпи от хора.
Вероятността туристите да се срещнат с местното население е малка, тъй като туристическите курорти не са разположени на острови, където живее местно население. Все пак Мале си заслужава да се види, а и задължително условие е оттам да се купи или поне да се опита прясна риба. Основният и най-печеливш поминък след туризма на Малдивите, е риболовът. В кристално сините води има огромно разнообразие от риба, но се лови само тази, която не е застрашена – риба тон, махи-махи, баракуда и др. 40% от трудоспособните хора в столицата са ангажирани с риболова. Освен идустрия, риболовът е и развлечение, както за местните жители, така и за туристите.
Любопитно: Интересен факт за работната седмица на Малдивите е, че първият й ден е неделя, а първият почивен ден от седмицата е петък.


Малдивите са екзотични, далечни, тюркоазеносини, с палми, с дървени къщички, надвиснали над водата... Всеки, който е бил там, ще ви каже, че това е истинско парченце от рая, паднало по случайност на земята. И макар да изглеждат като място, на което човек може да се отдаде на абсолютен релакс, излежаване и събиране на тен, всъщност на Малдивите можете да си изкарате и една доста активна почивка.
Ето няколко неща, които можете да видите и правите там:
Гмуркане
Малдивите са една от най-прекрасните дестинации за гмуркане на света. Кораловите рифове ви очакват, има многобройни училища, така че не е необходимо дори да умеете да се гмуркате - ще се научите тук. Като рай за младоженците, Малдивите имат и специално предложение за тях - спускане в подводния свят на двамата, завързани заедно с въже.
Риболов
Риболовът е спокойно занимание, на което можете да се отдадете сред кораловите острови. Има определени места, на които може да се лови риба, тъй като природата тук е под закрила. На Малдивите ще имате шанса да уловите някоя екзотична риба.
Разходка по островите
Малдивите се състоят от близо 1200 коралови острова, така че ако сте дошли от другия край на света, не се ограничавайте само с този, на който се намира вашият хотелски комплекс. Разходка с лодка от остров на остров ще ви покаже по-голяма част от богатия живот на Малдивите.
Водни спортове
Няма как на място, където водата е повече от сушата, водните спортове да не са развити. Плуване, водно поло, сърф, гмуркане, уиндсърф, плаване с яхта - изборът е огромен.
Китовата подводница
Името на тази забележителност е малко подвеждаща - Китовата подводница (Whale Submarine) не е създадена за наблюдаване на китове, а на живота в кораловия риф. Но да, наистина е подводница, която се спуска на 35 м дълбочина, за да могат туристите да разгледат цветния подводен живот през илюминаторите.
Джамията Хукуру Мискийи
Хукуру Мискийи или Старата петъчна джамия - това е най-старият мюсюлмански храм на Малдивите. Издигнат е през 1656 г., а стените му са коралови. Запазени са изящни украси вътре.
Националният музей
Сградата на Националния музей може и да е доста грозновата, но вътре в нея са запазени интересни артефакти, които обясняват съдбата на тези изолирани острови през вековете. Намира се в столицата Мале.

Няма коментари:

Публикуване на коментар